Historiek

Op 12 februari werd op initiatief van het viertal Jean – Pierre Hamers, Camiel Notre- dame, Gaston Vandenbohede en Alain Weiss, de jeugdbrandweer Nieuwpoort opgericht. De grootste bezieler van het jeugdbrandweerkorps was toen ongetwijfeld, eerste sergeant Weiss. In de beginjaren was hij zowat de duivel – doe – het – al

De leiders van de beginjaren  slaagden erin om vrij snel 15 jongeren van 12 tot 18 jaar aan te trekken, die iedere zaterdagmorgen in de brandweerkazerne bijeen kwamen.

De opleidingen vorderden goed en de jonge spuiters gebruikten toen reeds de Dodge autopomp voor hun oefeningen.
De leiders J.P. Hamers droomde toen reeds in de “Nieuwpoortse Brandmelder”( het personeels – en verenigingsblad van de Nieuwpoortse brandweer ) over een eigen wagen voor de jeugdbrandweer : de Dodge.

Aandacht werd er ook besteed aan stappen en marcheren, zij deden dat jaar ook mee aan de hulde aan het Koning Albert Monument, en met succes.

De leiders voorzagen het jonge korps toen van de nodige financiële ruggesteun, door met een zelfgemaakt markttentje op de avondmarkten te staan met de verkoop van enveloppen. Een vakantieganger vroeg toen zelfs aan de Commandant of die mannen in dat tentje niet wat te oud en te groot waren om tot de jeugdbrandweer te behoren.

1984

Na een geslaagde kaarting kon de jeugdbrandweer zijn eerste vlag aankopen.

Op 12 februari werd deze dan ook plechtig in gebruik genomen, in aanwezigheid van Dhr. burgemeester, leden van het College en de peter en meter van de Jeugdbrandweer, Dhr. en Mevr. David Victor.

De groep bestond toen reeds uit 20 jongeren die allen reeds een keurig uniform hadden. Later op het jaar gingen de leden van de groep reeds op tentenkamp te Terneuzen.

1985

Twee leden van de jeugdbrandweer deden voor het eerst de grote stap naar de brandweer . Beiden zijn nu reeds onder- officier namelijk Sgt .Vandenbohede Dominique en Sgt. T’ Jaeckx Philip.

1986

De jeugdbrandweer ging op verbroedering naar Dudenhofen en deden het daar uitstekend, vooral dan de leiders… die ‘s avonds op verkenning gingen?!?

1987

De jeugdbrandweer nam voor het eerst deel aan een jeugdbrandweerwedstrijd te Bree. Zij gingen … deden mee … en gingen met de overwinning naar huis. Een feest natuurlijk voor de ploeg , waarvan Wim Depuyt en Johny Corteel deel van uitmaakten en de leiders, namelijk Sgt. Notredame, Sgt. Van Brussel , Kpl. Weiss, Brw. Vandenbohede, Brw. Pyliser en Brw. Bouve M.

1988

Twee leden van de jeugdbrandweer deden terug de overstap naar de grote brandweer, namelijk, Johny Corteel en Coulier Ronny, ( hebben het korps ondertussen verlaten ).

Het jaar begon met een bezoek aan Bourbourg, waar een demonstratie werd gegeven.

Gezien de jeugdbrandweer 5 jaar bestond, werd er besloten om een tentenkamp in te richten en werden 5 jeugdbrandweerploegen uitgenodigd. Het werden dan ook voor de leiding 5 zware dagen, vooral dat er 3 maal diende uitgerukt te worden vanuit het tentenkamp voor een brand met onze goede oude Dodge.

Om het jaar af te sluiten , werd besloten om deel te nemen aan een internationale jeugdbrandweerwedstrijd te Terneuzen. Wij gingen met 2 ploegen, de aspiranten, onder leiding van W. Depuyt en een ploeg junioren. Ook hier kwamen wij… namen deel … en overwonnen met 2 ploegen.

1989

In dat jaar deden terug 2 leden de overstap naar de brandweer : Wim Depuyt en Kurt Cogge ( ondertussen het korps verlaten ).

Het korps kreeg dat jaar het bezoek van de jeugdbrandweer Middelkerke en gingen een kijkje nemen bij hen. Ze verzorgden een demonstratie in het Noord – Franse Wormhout, namen deel aan de jeugdbrandweerwedstrijden in Roeselare en brachten een bezoek aan Alarm 1989 te Kortrijk.

Op 7 oktober werden de sleutels van de autopomp Dodge overhandigd aan de jeugdbrandweer door het stadsbestuur.

1990

De jeugdbrandweer trok terug naar Dudenhofen en was op zijn beurt gastheer van onze Jumelagegemeente.
De jeugdbrandweer reikte toen ook getuigschriften uit aan o.a. Mieke Blieck, Vercouter Kristof en Gunst Koen.
Vol enthousiasme werd er terug deelgenomen aan de open – deur van de grote brandweer met demonstraties.

De leiding van de jeugdbrandweer bestond toen uit : Weiss A. , Pyliser A. , Boi N. , Gunst P. , Vandenbohede D. , Van Brussel R. , David L., Rathé P. en ‘T Jaeckx P. .

1991

Na de vele jaren als leider deden Alain Weiss en Kamiel Notredame een stapje terug. Zij werden tijdens het korpsfeest hiervoor in de bloemetjes gezet.

De jeugdbrandweer bestond toen uit 26 leden.

De jeugdbrandweer  van Dudenhofen was 14 dagen te gast in Nieuwpoort. Zij verbleven 14 dagen in een tentenkamp en uit de verslagen kon men opmaken dat het er aangenaam aan toe ging. Zo hadden de jongens op een avond 17 kikkers verstopt in de slaaptent van de meisjes. De gevolgen waren natuurlijk voorspelbaar : gegil bij de meisjes en gejuich bij de jongens.

Waar  in Dudenhofen nog een tijd over gesproken is geworden, was de lingerie-tentoonstelling met 56 stuks, die de jongens hadden opgehangen aan de waslijn.

Verder namen ze deel aan het eeuwfeest van de Middelkerkse Brandweer ,  werd een autowasdag ingericht en werd het jaar afgesloten met een kaas – en wijnavond om de kas te spijzen.

1992

Na het succes van de vorige kaas – en wijnavond, werd er terug een ingericht. Met de winst hiervan kan de jeugdbrandweer  op overlevingskamp in Durbuy.

In het najaar trok de jeugdbrandweer naar Bree om deel te nemen aan een wedstrijd. Leider Vandenbohede had de ploeg beloofd op spaghetti te trakteren als ze voor Middelkerke eindigden. Wat moest, gebeurde, de ploeg werd tweede achter Bree  dames ( wel volwassenen).

In het najaar werd deelgenomen aan de Middelkerkse nachtdropping. En op 31 oktober nam de jeugdbrandweer afscheid van Cdt. David.

1993

De jeugdbrandweer  bestaat 10 jaar en vierde dit op 22 mei met een opendeurdag in de brandweerkazerne. Een overzichtelijke tentoonstelling werd opgemaakt door leider Bogaert R. , terwijl een computer slide show, gemaakt door Allemeersch Didier, de aandacht trok.

Tijdens de dag waren er volop demonstraties van de jeugdbrandweerkorpsen van Ieper, Roeselare, Middelkerke en Nieuwpoort.

Dat jaar zette terug een lid , Blieck Mieke, de grote stap naar de grote brandweer.

Tijdens de paasvakantie werd deelgenomen aan het tentenkamp van de jeugdbrandweer Middelkerke en in het najaar werd een bezoek gebracht aan Ieper.

1994

De jongeren gingen dat jaar op bezoek naar de brandweer van Gent, inbegrepen een toertje met hun blusboot en een bezoek aan het Gravenkasteel.

In de zomer trokken de oudste leden onder begeleiding van  Kristien Van Kemmelbeke , Philip ‘T Jaeckx en Patrick Gunst er op uit voor een kajaktocht.

Naar aanleiding van het 30 jaar bestaan van de Sea – Scouts, trok de jeugdbrandweer alle registers open met een demonstratie.

Op 4 september werd een nieuwe vlag voor de jeugdbrandweer overhandigd door Kpt. Van Brussel. Het korps telt nog steeds 26 leden, waaronder 11 meisjes. Solard Nathalie ( is nu brandwacht in De Panne) doet de overstap .

Het werkjaar werd afgesloten met een kaas – en wijnavond.

1995

Dat jaar kregen wij, waarschijnlijk voor het laatst,  bezoek van de jeugdbrandweer Dudenhofen.
Er deed ook dat jaar een nieuwe leider zijn intrede : Johan De Jaeger.

1996

De leden wilden eens een fuif organiseren en kregen hiervoor de volledige steun van de leiding, de eerste fuif was dan ook een voltreffer.

De Dodge, anno 1967 werd door een plaatselijke carrosserie in zijn originele kleuren overgespoten. Het werkjaar werd afgesloten met een kaas – en wijnavond.

1997

Drie nieuwe leiders deden hun intrede bij de jeugdbrandweer : Mieke Blieck , Jürgen Vermote en Martin Gyselinck.

Op 1 maart werd een ouderdag ingericht, waarbij de ouders konden zien waar hun spruiten zoal mee bezig zijn .

Op 29 maart had de tweede fuif plaats en op 27 april gingen wij in strijdperk voor een jeugdbrandweerwedstrijd te Kruibeke.

Op 10 mei werd voor het eerst een verrassingsreis ingericht. In de voormiddag paardrijden ( met fatale gevolgen voor het achterwerk van de leden en leiders) In de namiddag : Sea – World in Blankenberge, om af te sluiten met een spaghetti in “De Vlamme ” te Middelkerke.

In augustus werd de jeugdbrandweer  uitgenodigd voor een tentenkamp te Ieper. Iedereen was tevreden.

De organisatie door de jeugdbrandweer van Ieper was perfect.

Het werkjaar werd afgesloten met een Barbara.
Eerst een stevige wandeling door het natuurreservaat en Nieuwpoort – Bad, en dan terug naar de kazerne, waar de spaghetti al op ons wachtte.

1998

De jeugdbrandweer wordt in drie groepen opgedeeld : de beginners tussen 10 en 12 jaar, de gevorderden tussen 13 en 15 jaar en de anciens tussen 15 en 18 jaar.

Op 11 april werd voor de derde maal een fuif ingericht om aan de nodige fondsen te kunnen komen voor de goede werking van de jeugdbrandweer .

De jeugdbrandweer nam op …….. ook deel aan  een vlottentocht te Diksmuide …

Op 12 september werd het 15-jarig bestaan gevierd met een spel zonder grenzen voor jeugdbrandweer- ploegen. Een enorm succes was de beloning voor alle deelnemers en de talrijke medewerkers.

© 2013 Brandweer Nieuwpoort